Цъфтежът продължава около три месеца - от май до юли с дребни, жълти цветчета, богати са на нектар.
Плодчетата са червено кафяви, подобни на маслина. Плодовете съдържат много ценни за човешкия организъм хранителни вещества: захари, белтъчини, киселини, мазнини. Особено богати са на кобалт, йод, желязо. Извънредно високо е съдържанието на витамин C .
Освен за храна плодовете се използват като лечебно средство при заболявания на дихателната и храносмилателната система. Засажда се есента или пролетта . Дръвчетата се засаждат при разстояние 4x4 до 5x6 м. От хинапа се приготвят мармалади, конфитюри, желета и сладка.
В китайската медицина, хинапът се предписва като "чи"- тоник за засилване функцията на черния дроб и е доказано, че има положително въздействие върху черния дроб, помагайки на пациентите да се възстановят от хепатит и цироза. В съвременната китайска медицина, хинапът се използва за тонизиране на далака и стомаха, за лечение на задух, тежко емоционално разстройство и слабост, причинени от нервни състояния