Гледичия /Gleditsia triacanthos/ 60-100см.

Гледичията е ценен медоносен дървесен вид. Тя цъфти непосредствено след акацията и осигурява получаването на много ароматен мед. У нас се отглежда като парково и крайпътно дърво. Освен единично може да се залесява и на по-големи площи.
 
Плодовете и листата на растението. Листата се берат напролет, когато са свежо-зелени. Плодовете се берат след като узреят и се сушат във фурна на 50 С.
Листата се употребяват за лечение на спастични състояния и колики, при язвена болест, колит, бронхиална астма, спазми на жлъчните и пикочните пътища, анемия, стенокардия и др. Плодовете с обвивката оказват слабително действие при хроничен запек. 
 
Гледичията е широколистно дърво, достигащо височина до 20, а понякога до 45 м, с дълги до 10 см прости или разклонени, остри, червенокафяви шипове. Кората му е сивокафява, плитко напукана, има перести или двойно перести листа. В пазвите им са разположени гроздовидни съцветия, образувани от жълтозелени цветове. Венчето е почти правилно, от 3 до 5 неравни листчета. Плодът е сърповидно извит или надлъжно усукан боб, 30-45 см дълъг и 3-4 см широк, кафяво-червеникав, лъскав, многосеменен, с около 30 семена в една шушулка. Цъфтежа на гледечията е през май и юни(след акацията) и продължава 10-15 дни. Цветовете издават много нежен и приятен аромат, който може да се усети далеч от дървото. Гледичията по мнението на проф. Валентин Петков (2006) е отлично медоносно дърво, от което пчелите събират нектар и прашец. По негови данни един цвят отделя 0,42 мг нектар със захарност 37,7%. Плодовете узряват септември — октомври. Тогава придобиват тъмно-кафяв цвят. 
 
Видът е светлолюбив, сухоустойчив и бързорастящ. Гледичията рядко боледува. Тя е здраво и ветроустойчиво дърво. Толерантна към наводняване. Устойчива е и на засушаване и до някъде на засоляване. Расте по-добре на бедни на азот почви от много други дървета.
  • КатегорияШироколистни дървета и храсти
  • Наземна частШироколистно дърв
  • Височина до20-45 м
  • РастежУмерен
  • ТемператураСтудоустойчиво
  • Слънце/сянкаСлънце
  • ЦъфтежМай-Юни
  • ПоливанеУмерено поливане

Гледичия /Gleditsia triacanthos/ 60-100см.

Артикулен номер #1790
Стойност: 18.99 лв.
Спестявате: 9.00 лв.
9.99 лв.
Закупени: 4597
ОСТАВАТ: 12
Добавете в количката за 9.99 лв.
Ограничена оферта

ОСТАВА
Очаквана доставка 15.03.2023

Внимание! Продуктите, които са пуснати по кампания за предварителна продажба са с различен срок на доставка. Когато поръчате няколко продукта в една поръчка, ще ги получите, когато и последният продукт е наличен. В случай, че не желаете да чакате, можете да разделите поръчките си или ние можем да го направим вместо Вас. Необходимо е само да се свържете с нас.

Цвят: зелен
 
Цъфтеж: май-юни
 
Темтературен обхват: Студоустойчив
 
Поливане: Умерено
 
Гарантирано качество
 
Произведено в България
 
Снимката е илюстративна - на снимката е показано как ще изглежда растението след положените необходими грижи!
 
Доставката е с куриер ЕКОНТ до офис или до ваш адрес.
 
Сигурна опаковка преди изпращане  

Заплащате този продукт при доставка.

Доставката се извършва с куриерска фирма Еконт.

За да получите всички продукти с обща доставка, моля добавете всеки от тях в една общакошница.

Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма Еконт.

Срок за изпълнение на доставката - от 2 до 10 работни дни.

Всички други общи условия на goldenplants.bg

Други продукти
Последно разгледани продукти
© 2015-2022. goldenplants.bg. All Rights Reserved