Споделете във Facebook
Приятно зелените сочни плодове на Кивито са изключително полезна диетична храна, която ще Ви зареди с много сила и здраве. Кивито е сред най-полезните плодове познати на човечеството! То е буквално витаминна бомба, защото съдържа 10 пъти повече витамин C от лимона и 50 пъти повече от ябълката.
Още познат под името Актинидия, този плод произлиза от Китай, където се отглежда от дълбока древност. Въпреки че, мнозина смятат, че неговата родина е Нова Зеландия, това не е така. То е култивирано в Нова Зеландия благодарение на Новозеландска учителка на име Изабел Фрейзер, която преподавала в девически колеж през 1904 година в град Отаго. Тя взима няколко черни семенца от въпросния странен китайски плод, който там бил известен под името Янг-тао.
Дълги години Кивито си е нямало определено име и било назовавано като "Китайско цариградско грозде". Официално името му е дадено през 1959 година, когато Новозеландски търговци се опитали да го пренесат в САЩ по името "пъпешче" /mellonette/. В последствие, когато разбрали какви са митата за вносните пъпеши, много бързо го прекръстили на „киви” в чест на националния символ на страната – малката безкрила птичка Киви. Тази птица била със закръглено тяло и размита кафява окраска наподобяваща именно кожата на плода.
Този плод е много полезен за консумация под всякаква форма ...
Кивито съдържа множество витамини и ни помага да отслабнем. Освен това само два плода, консумирани след препиване, ни спасяват от досадния махмурлук. Снижава риска от образуване на тромби и намалява нивото на вредните мастни киселини в кръвта, което го прави полезна, натурална и безвредна алтернатива на аспирина.
Кивито е плод на здравето и младостта. Още наричано и „Храна на боговете”, поради хилядите си ползи, които крие в себе си.
Югоизточна България предлага идеални условия за отглеждането му, но не проблем да се отглежда и на малко по хладен климат.