Сибирски лук - растение с много имена и приложения

6871 views
Сибирският лук е растение, притежаващо отлични качества. От една страна е цвете с невероятни лилави цветове, наподобяващи големи сфери, които седят нежно в двора, а от друга е растение с прекрасни вкусови качества. Всъщност това растение е диво, но може да се отглежда и у дома, а освен това носи много имена - алиум /от латински/, див лук, див чесън, сибирски лук и резанец.

Характерно за Алиумите е, че цъфтят с прекрасни и големи цветове, което може би е една от причините много хора да не знаят, че те имат тясна роднинска връзка с лука и чесъна. Дори allium преведено от латински означава чесън. Той е таксономично труден за определяне и затова границите на рода му често са неясни. Днес са известни около 750 вида, само около дузина от тях обаче се отглеждат с основна цел кулинария и готвене. 
 
 
Сибирският лук е разпространен основно по слънчеви поляни с добре дренирана почва, но най-хубавото е, че може да си го отгледате и вкъщи, в саксия. Доста непретенциозен за отглеждане и напълно зимоустойчив, затова дори да сте начинаещи градинари, може да го добавите към домашната си флора. В Европа целогодишно се предлага на пазарите на био продукти, като връзка от стръковете постоянно държи висока цена. При редовно рязане на листата, растението не цъфти. Въпреки, че е сухоустойчиво, за да се развие хубава и сочна листна маса, която да се използва за подправка, е необходимо растението да се полива редовно.
 
Цветовете на резанеца са атрактивни лилави сфери. Красотата им често обърква хората и те го мислят за цвете. Именно поради тази причина се използва за декорация на букети, а също и за оформяне на бордюри в цветните лехи. Приятният цвят и гъстото разположение на цветоносните стъбла отдавна са събудили интереса на флористите към към това растение. Градинари в западноевропейските страни много често го използват именно с естетична цел за оформяне на цветни групи и алпинеуми. Единственото, което го издава, е наситеният аромат на чесън.
Тези красиви цветни сфери се появяват през юни и юли. Размерите им достигат 4см в диаметър, с нюанси от светлорозово до тъмновиолетово.
 
 
Интересното е, че красивите му цветове могат и да се ядат, какво вече споменахме, но е важно това да стане преди да оформят семена. Като подправка се използват листните пера за супи и сосове, както и за декорация на ястия.
 
Според една легенда, по времето, в което се строели Египетските пирамиди, богинята Изида хранела строителите именно с този лук. Той давал невероятна сила на мъжете и така те успели да завършат оригиналните фигури. 
 
От всички лукови растения, сибирският лук се смята за най-ценен, заради характерния вкус, който придава на ястията. Те са с високо съдържание на витамини, минерални соли и етерични масла. 
 
 
Сибирският лук е едно от най-добрите решения в оформянето на градинското пространство, защото хем ще краси мястото, хем ще овкусявате ястията си като истински майстор готвачи. 
 
 
 

Simillar articles