5 факта за Лупината, които не знаете

5380 views
 
Лупина е многогодишно тревисто растение, произхождащо от средиземноморските региони което притежава кокетни и много красиви цветове. Разхождайки се сред природата, вероятно сте виждали цели поляни, които са осеяни с Лупина. Цветовете ѝ са лилави, жълти, розови, бели, оранжеви, цикламени - все прекрасни и ярки. 
Липината има много висок декоративен ефект, ето защо се отглежда масово като градинско цвете, което към днешна дата е култивирано и се намира по всички континенти. Най-голям производител на Лупина в световен мащаб е Австралия.
 
Растението включва около 300 вида, най-вече диворастящи. Семейството, към което принадлежи е бобови и точно това е един от най-интересните факти. Лупина е цвете с прелестна визия, но редом с това е и полезна култура. 
 
 
Цветовете наподобяват обърнати гроздове и определено не остават незабелязани. Те са сходни с цветовете на граха и притежават плодна шушулка.

Ето и обещаните 5 факта за Лупина, които не знаете:
 
1. Притежава висока хранителна стойност
Лупината е цвете, което буквално можем да изядем, колкото и нереалистично да звучи. Плодът на растението представлява шушулка, в която има разположени малки бобчета и именно те са годни и дори полезни за консумация. Тяхното име е боб-леща, защото имат сходство и с двете култури, а приготвянето им, може да стане и по двата начина. Зърната имат високо съдържание на бълтъчини /около 32-38%/, както и на аминокиселини и алкалоиди.
 
2. Специфика на приготвяне
Лупината се готви, както останалите бобови култури, но с една лека разлика в подготовката. От растението се консумират само плодовете, като задължително трябва да са термично обработени. Необходимо е бобчетата да бъдат изварени няколко пъти, а водата да се сменя, за да може да изчезне горчивият вкус. Горчилката се дължи на голямото количество алкалоиди, за това е нужно да бъдат премахнати. В никакъв случай не консумирайте в суров вариант. 
 
 
3. Лечебни, хранителни и разкрасяващи свойства
Лупината може да замести соята, като растителен вариант на животинския протеин. Чрез това растение може да се набавят нужните дози белтък в организма. Лечебни свойства има най-вече в бялата Лупина, които са доказани чрез редица научни изследвания. Растението намалява нивата на холестерола и служи като превенция на сърдечно-съдови заболявания. Семената на белия сорт стимулират производството на колаген, който е необходим за млада кожа и здрави кости. Екстрактът от семената на лупина, подмладява кожата и коригира лицевия контур, когато е прилаган в козметичните продукти.  
 
4. Прилага се като зелена тор, за обогатяване на почвата
Освен полезните си козметични и хранителни свойства, лупината може да се ползва и като тор. Това откритие е направено малко по-късно, но днес намира широко приложение като мощна съставка за подхранване на почвата. Засаждането на големи масиви от Лупина е с цел, земята да бъде подготвена за отглеждане на други полезни култури впоследствие. 
 
5. Лупината може да бъде опасна, ако не се внимава
Колкото и да е полезна, лупината може и да бъде опасна, ако не знаете какво да правите с нея. Съдържащите се в нея алкалоиди могат да причинят отравяне, за това трябва да бъдат премахнати чрез термична обработка, както вече споменахме. След изваряване и подмяна на водата, до изчезване на горчивия вкус, лупината става годна за консумация. 
Признаците на отравяне са замаяност, гадене, некоординирани движения. 
 
 

Simillar articles