Кумкуат - полезната екзотика

20293 views
Искате да разнообразите двора си? Искате разнообразие и в кулинарията ? Тогава искате полезната екзотика Кумкуат - уникалният цитрусов плод, който искаме да Ви представим днес! 
 
Представлява дребен цитрусов плод, който расте на вечнозелено дръвче или храст, достигащо до 3 метра височина, от семейство Rutaceae. Притежава изключително приятен вкус, подобен на портокал, но с лек кисело-горчив привкус. Специалното при него е, че може да се яде с кората, тъй като тя е по-тънка и сладка от останалите цитрусови плодове. 
 
Плодовете на Кумкуата са с кръгла или овална форма, сладки, вкусни и ароматични, а размерът им е приблизително като на малка слива. Растенията са издръжливи и се отглеждат като декоративни или улични растения. Добива от плодове е около 35-50 броя годишно. 
 
 
Създадени са и кръстоски между кумкуат и цитрусови растения - лаймкуат (лайм и кумкуат), мандаринкуат (мандарина и кумкуат), сънкуат (лимон и кумкуат), с търговска цел. 
 
Родината на вечнозелените храстовидни дръвчета с миниатюрни плодове е Китай, затова не е изключено да ги срещнете и с името китайски мандарини. Японците ги наричат кин-кан, което в превод означава “златен портокал”. В Европа растението е пренесено от Робърт Форчън през 1846 г. И днес кумкуат се култивират и отглеждат в Китай и Индокитай, Япония, Флорида и Калифорния.
 
Кумкуатът се появява на остров Корфу чак след Първата световна война, въпреки че англичаните се опитват да го отглеждат за пръв път още през 1860 г. Благодарение на мекия климат, плодородна почва и много вода, северната част на гръцкия остров се оказала идеалното място за това красиво и екзотично растение. Преди сто години ботаниците се опитали да засадят по крайбрежието на Средиземноморието миниатюрните китайски мандарини кумкуат, но начинанието им се оказало неуспешно, освен на остров Корфу. Там има над 6000 дървета към момента.
 
Любопитен факт е, че Корфу е единственото място в света, където произвеждат ликьор “Кумкуат”. През 70-те години на XX век местният винопроизводител Спирос Мавромати направил от този плод розов ликьор. Вкусът му надминал всички очаквания. Днес заводът на Мавромати произвежда почти милион бутилки с ликьор от този екзотичен плод, които туристите купуват и отнасят във всички точки на планетата.
 
 
В стария град на столицата Керкира пък е пълно с „кумкуатаджийници“. Това са специални местенца, в които може да се купят разнообразни продукти на базата на кумкуат – сладко, желе, ликьор, ракия, бонбони, захаросани плодове и т.н. Тъй като плодът и продуктите от него звучат екзотично за много посетители, търговците предлагат първо дегустация. След нея гарантирано няма клиент, който да не излезе с поне няколко различни продукта от този плод.
 
 
Кумкуатът може да се отглежда и в домашни условия. В този случай растението достига от 60 см до 1 метър, в редки случаи и повече. Кумкуатът е светлолюбиво растение, затова трябва да му се осигури слънчево място, а през лятото е препоръчително да се изнася на открито. През зимата се прибира в прохладно светло помещение, с температура между 4 и 6 градуса.
 
Кумкуатът цъфти през есента с красиви цветове, а плодовете узряват през февруари и март. Той има сладко-кисел сок и обикновено се отглежда трудно. 
 
Растението е силно предпочитано от привържениците на здравословното хранене, тъй като плодовете са богати на минерални соли и витамини, а преди всичко на витамин С. Както останалите цитрусови плодове, така и кумкуат има ниско съдържание на калории. Екзотичният плод е много богат източник на полезни вещества. Той е пълен с фибри, съдържа витамини Е и пектин. 
 
 
Неговата сила е в това, че подобрява храносмилането, тонизира, освежава и зарежда организма с енергия. Кората е богата на етерични масла, антиоксиданти и фибри.
 
Кумкуатът има разнообразни кулинарни приложения - освен суров, може да се консумира сушен, захаросан, под формата на сладко, желе, ликьор, ракия и т.н. Предпочитан е и като коктейлен плод и понякога замества маслинката в мартинито.
 
От кумкуатите се правят вкусни мармалади, конфитюри, компоти, сокове и тинктури. Екзотичният плод се употребява като добавка към сладоледи или плодови салати. Използват се и за подобряване вкуса на блюдата от риба и птици. Може да послужи за украса на торти или за оригинална декорация на ястия. От този малък плод лесно се приготвя пикантен сос за печени меса. Ако обаче не си падате по горчиво-киселата нотка, можете да притъпите вкуса на плода с мед, захар или други подправки.
 
 
Сокът от кумкуат, смесен с гореща вода, облекчава болките в гърлото.
 
Хиляди полезни черти носи в себе си Кумкуатът, ето защо горещо Ви съветваме да го имате! 

Simillar articles