Направи градината си пъстра с Газания

Искате да разнообразите градината си с ярки и красиви цветове? Ако отговорът Ви е ДА - можете да го направите с нашето предложение - ГАЗАНИЯ
 
В редовете по-долу ще разберете от къде идва, как да се грижите за нея и защо е подходяща именно за Вашия двор. 
 
Газанията е красиво цвете, което ни радва с пъстрите си цветчета през лятото. Наричано още „летен гербер“, газанията е отличен избор за свежо попълнение в градинската Ви колекция.
Вижте какво трябва да знаете, за да си отгледате газания.
 
Газанията е едно доста интересно растение, което ще направи лятната Ви градина по-пъстра и по-ароматна. Тя произхожда от южните райони на Африка, но днес разновидностите ѝ се отглеждат без проблем и у нас. 
 
Някои наричат газанията летен гербер, защото цветчетата ѝ наподобяват тези на гербера, но са по-големи. В Германия пък е известна като „обедно злато“, тъй като разтваря съцветията си по обед, когато има слънце, а вечер и при облачно време ги затваря.
 
Газанията има тъмнозелени листа с леки сребристи отенъци. Сред тях се показват цветчета в бяло, жълто, оранжево, червено, цикламено. Оформя малки туфи, така че трябва да ѝ предвидите повече място, за да може да се развива добре.
 
Как да си отгледате газания? Тук сме събрали най-важните напътствия, с които да отглеждате своята газания:
 
Газанията не е от най-големите почитателки на водата – с нея се ограничете до поливане 1-2 път седмично. Цветето издържа на леки засушавания, така че няма да е проблем, ако се забавите. Ако я отглеждате на открито, задължително трябва да е под заслон, за да я предпазите от дъждове, тъй като тя причиняват гниене и растението може да умре.
 
Газанията е светлолюбиво растение – изберете ѝ място с източно или западно изложение, за да се радвате по-често на отворените ѝ цветове. Освен това цветето обича топлината, затова в началото на есента трябва да я пренесете на закрито, ако искате да я запазите за следващата година.
 
Подходяща почва за газанията е глинесто-песъчливата, богата на хумус почвена смес. Желателно е да наторявате растението веднъж седмично по време на активния период с течна тор за цъфтящи.
 
Размножаването при газанията може да стане в края на зимата и началото на пролетта с помощта на семена, които сте събрали през лятото. Другият вариант е чрез резници през есента. На който и от двата да се спрете, може да сте спокойни, че бързо ще видите резултат – до 2 седмици.
 
Почиствайте газанията от прецъфтели цветове, за да направите място за нови пъпки.
 
Цветето няма проблеми да се комбинира с други цъфтящи растение в сандъчета за балкона – например с гербер или лобелия.

Simillar articles