Как да отглеждаме Пампаска трева?

27341 views

Известна със своите прекрасни пера с бели и розови перушини, Пампаската трева (Cortaderia selloana) добавя красива текстура във Вашата градина. Пампаската трева е голяма декоративна трева, растяща от 1,5 метра до 3 метра височина и широчина. 

 

Как да отглеждате Пампаска трева?

Пампаската трева може да бъде засадена по всяко време на годината като единственото условие е температурите да са положителни. Тези красиви растения растат много бързо и могат бързо да се самозасяват и да превземат голямо пространство в градината Ви. Имайте го предвид това, когато засаждате повече от едно растение. Препоръчително е да ги разположите на разстояние от около 2 метра. 

Въпреки, че може да нарасне до доста голям размер, Пампаската трева може да се съхранява в саксии, особено сортовете джуджета. Поради големия си размер, най -добре е да изберете голяма саксия с много място за растеж. Когато Пампаската трева запълни саксията е необходимо или да  разделите бучките или да прехвърлите растението в по-голяма саксия. 

 

Как да се грижите за Пампаската трева?

Светлина

Засадена на място, огрято от слънце през цялата светла част на деня е идеално за това растение, въпреки че може да расте и при частично слънце. Докато сянката може да доведе до прекалено влажна почва, което е предпоставка за гъбични проблеми.

Почва

Най-подходящата почва, за да се чувства добре Вашата Пампаска трева е влажната, добре дренирана почва, която е богата на хранителни вещества. Също така за здрава и красива Пампаска трева от ключово значение е и способността на почвата да се отцежда добре. 

Вода

Пампаската трева е устойчива на суша. Установените растения трябва да получават вода от естествените валежи, освен ако няма суша. Новите растения е важно да ги полеете обилно веднага след засаждането. След като растението се прихване, можете да поливате периодично, за да сте сигурни, че Вашата трева получава достатъчно вода. 

ВНИМАНИЕ

Пампаската трева расте бързо и лесно се самозасява. Тази трева може бързо да изпревари другата растителност и веднъж засадена, ще Ви е много трудно да я разсадите и преместите на друго място във Вашата градина. 

Температура и влажност

Пампаската трева процъфтява в горещ климат. Родом от Южна Америка, тези растения издържат, както на топлина, така и на висока влажност. От друга страна, тези издръжливи растения също могат да издържат на студени зими и дори на малко сняг. Добре е през зимата да завиете Пампаската трева със зебло или с други сухи треви, а през пролетта да я отвиете, за да се развива и краси градината Ви. 

Тор

Торенето на Пампаската трева не е задължително. Все пак, ако желаете, можете да  добавите добре балансиран тор след подрязване в края на зимата или началото на пролетта, за да насърчите нов растеж.

Подрязване

Подрязването на това растение трябва да се извършва минимум веднъж годишно, за да се поддържа площта чиста и да се насърчава новият растеж. В края на зимата или началото на пролетта, подрязвайте Пампаската трева направо до земята. Не забравяйте да носите предпазни средства, тъй като растенията са много остри. Ръкавиците, защитата на очите и дългите панталони и ръкави са важни.

Важно: Имайте предвид, че това растение е силно запалимо, затова е най-добре да го държите далеч от конструкции, зони за готвене на открито или открит пламък.

Как презимува Пампаската трева?

Това издръжливо растение не изисква много внимание и грижи от Ваша страна, за да оцелее през зимата. Всъщност то се справя най-добре, когато всички останали растения във Вашата градина увехнат и Пампаската трева остане сама, докато не дойде време за подрязване в края на зимата или началото на пролетта. Оставянето на листата ще създаде естествен защитен слой за растението. Освен това може да добавите допълнителен слой почва, който да помогне за изолация на растението.

Simillar articles