Споделете във Facebook
Ябълката е плод известен от самото начало. Все пак е присъствал в райската градина на Адам и Ева. Оттогава, до ден днешен със сигурност почти всеки от нас е чувал, че ябълковият плод е изключително полезен.
Ябълките са мощен източник на антиоксиданти, фибри и други полезни хранителни вещества, необходими за общото здраве на всеки организъм. Една поговорка гласи: "Една ябълка на ден, държи докторът далеч от мен". Ето защо, решихме да Ви споделим неоспоримите причини заради, които е важно да ядете поне по една ябълка на ден!
В изследване на учени от САЩ било установено, че ябълката е сред храните с най-висока концентрация на антиоксдиантни съединения и фибри.
Ябълката е пълна със средно около 4 грама пектин. Пектинът представлява високоразтворими фибри, които имат огромна полза за здравето.
За антиоксидантите пък се знае, че помагат в борбата с рака, както и забавят процеса на стареене, заради намаляването на свободните радикали. Консумацията на една ябълка всекидневно помага също и за понижаването на холестерола.
Съдържанието на витамин С варира според сорта на ябълката. Някои видове ябълки имат до 3 пъти повече витамин С от останалите.
За да запазите хранителните качества на ябълката максимално високи, яжте я с кората, тъй като в тази част от плода има най-много флавоноиди, витамин С и пектин. Ако имате здрави зъби, консумирайте я цяла, а не нарязана на парчета, защото след като ножът мине през нея, количеството витамин С рязко намалява, а повърхността ѝ става кафява поради окисляване. Колко витамин С ще има в ябълката зависи също от температурата на съхранение – най-много от този безценен витамин се съдържа в ябълките в хладилника, а най-малко в ябълките, преминали през топлинна обработка.
Ароматът на ябълките се дължи на съдържащите се в тях етерични масла, а вкусът зависи от количеството и съотношението на захарите и органичните киселини.
Ето и 15те причини да ядете ябълки всеки ден:
1. Ябълките контролират теглото.
2. Ябълките помагат да имате по-бели и здрави зъби.
3. Помагат при диария и запек.
4. Оказват благоприятно влияние при синдрома на раздразнените черва.
5. Ябълките действат против камъни в жлъчката.
6. Помагат при хемороиди.
7. Можете да направите детоксикация на черният си дроб с ябълки.
8. Ябълките спомагат за силна имунната система.
9. Ябълки се грижат за да е по-здраво сърцето Ви.
10. Ябълките намаляват риска от появата на диабет.
11. Ябълките намаляват холестерола.
12. Ябълките предпазват от много видове рак.
13. Ябълките предотвратяват появата на Алцхаймер.
14. Ябълките предпазват от Паркинсон.
15. Ябълките помагат при остеопороза.
Хранителните стойности в 100 гр. ябълка са 42 ккал; 0,1 гр. мазнини; 0,4 гр. белтъчини; 12 гр. въглехидрати.