Споделете във Facebook
Мандарините носят ухание на Коледа, уют и добро настроение. Празничната трапеза по това време не минава без тях, а също така са изключително полезни. Но освен през този период от годината, те са идеални и за лятно разхлаждане и утоляване на жаждата.
Мандарината е един от най-известните представители от семейството на цитрусите, познат още от древността. И няма как да остане безизвестен, защото освен, че мирише повече от прекрасно е и безумно полезна. Поради богатото си наличие на витамини, намира широко приложение като лекарствено средство. Препоръчва се при простудни заболявания, а е много полезна и при храносмилателни смущения, и липса на енергия в организма.
Растението представлява неголямо, вечнозелено субтропично плодово дърво с тъмнозелени, блестящи листа. Принадлежи към семейство Седефчеви (Rutaceae). На височина достига от 2,5-4 метра, но се среща и като храст. Има нежни и ухаещи цветове. Мандарината е с диаметър 5-8 см (плодовете са значително по-дребни от портокаловите), тежи между 60 до 140 грама, и сферична, леко сплесната форма.
Мандарината произхожда от Югоизточна Азия и е най-разпространена в Китай, Япония и Индия. В Европа идва през 18-ти век. Отначало плодовете биват отглеждани само в оранжерии, но скоро след това се появили в градините на Южна Франция и в Италия, а по късно и в други европейски страни с мек климат.
Ето и 5 причини, които да Ви докажат, защо е хубав честият прием на мандарините:
1. Както всички цитрусови плодове, така и мандарините не правят изключение като ценен източник на витамин C, който подсилва имунитета и предпазва организма от респираторни инфекции. Освен това мандарините ускоряват метаболизма и са надежден помощник за редуцирането на килограмите. Специалистите препоръчват да похапваме минимум по две мандарини дневно, за да избегнем стреса и лесното настиване.
2. Мандарините са чудесен продукт за здравето на устната кухина. Наличието на калий в тях намалява възпалителните процеси на венците и зъбите.
3. Тези цитрусови плодове съдържат веществото холин, което подпомага работата на черния дроб, а това е от особено значение, когато се случи да попрекалим с храната и консумацията на алкохол.
4. Фолиевата киселина в мандарините пък намалява нивата на стреса и оптимизира мозъчните функции.
5. Етеричното масло от мандарина е богато на антиоксиданти, което е добра новина за поддържането на кожата ни в младежки и красив вид.
Съдържание на мандарината:
В 100 г плод мандарина се съдържат: 0 – холестерол; 35 килокалории; 81,4 г вода; до 17 г захари (според сорта, но предимно фруктоза); 42 мг витамин С; 18 мг витамин А; 32 мг калций; 210 мг калий; малки количества В1, В2, РР и каротин. Като всички останали цитрусови плодове, мандарината е изключително богата на витамин С. Съдържа и така необходимия витамин А, нужен за имунната система и полезен за очите. Освен това наличието на бром помага на нервната система.
В кората на мандарината се намира и терпенът, който действа противотуморно, а също съдейства за потискане струпването на кръвни плочки, като по този начин помага да се предотврати образуването на съсиреци в кръвоносните съдове, свиването на бронхите и тяхната свръхчувствителност - така отслабва предразположението към астма и спазми на кръвоносните съдове. Мандарините са богати и на витамин D (предпазващ от рахит) и на витамин К, особено важен за еластичността на кръвоносните съдове.
В този плод не може да има нитрати, защото няма начин да се смесят с лимонената киселина. Цитрусите се приемат за убиец на нитратите, поради силните им пречистващи свойства. Доказано е, че лимонената киселина, която се съдържа в тях, влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. Това може да се използва като нова стъпка по пътя на здравословното хранене.