Споделете във Facebook
Куркумата е многогодишно тревисто растение, със силно разклонено коренище. Коренът на растението е полезен със своите полезни качества и се използва както в медицината, така и в кулинарията.
Важно обаче е да правите разлика между сортовете, защото за подправка се ползва "curcuma longa", а за декоративно саксийно цвете, можете да ползвате curcuma alismatifolia, която НЕ се ползва като билка.
Куркума /Curcuma longa/ достига до 1 метър височина и има силно изразен ефект, който оцветява в жълто, благодарение на 2 - 5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини. Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. За оцветяване и овкусяване на 4 порции е достатъчно количество, равно на една четвърт чаена лъжичка. В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и „шафранът на бедните“.
Използвана като билка, куркумата има антисептични, антибактериални и обезболяващи свойства. Куркуминът помага за ускоряване на метаболизма и отслабване, намаляване на лошия холестерол, балансиране на кръвната захар и инсулинът.
Родината на Куркумата се счита Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн и др. Поради красивите си цветове в България се отглежда и в саксии с декоративна цел.
В промишлеността се използва масово като оцветител на маргарини, сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове и е известен като хранителна добавка Е100. Използва се да предпази храните от слънчевата светлина.
Обирането на коренищата започва след като пожълтеят листата на растението.
Куркума /curcuma alismatifolia/, наричана още сиамско лале, е атрактивно декоративно растение, което можете да отглеждате в саксия или в двора.
Сиамското лале е от семейство Джинджифилови и представлява многогодишно тревисто растение. Достига височина до 50 - 80 см. и цъфти за период около 3 месеца през лятото. Подходящо е и за рязан цвят тъй като цветоносите му издържат потопени във вода около 3 седмици.
Стайно отглеждане на куркума:
Растението е топлолюбиво. Подходящата стайна температура е поне 19 - 20 градуса, макар че може да понесе кратки понижения на температурата до 8 градуса. Нужно му е добре осветено място, тъй като при недостатъчно осветление забавя растежа си и преминава в период на покой. Куркумата обича влагата и високата въздушна влажност.
През лятото растението може да се изнесе на открито.
Почвата трябва да е богата и с добър дренаж.
Куркумата се нуждае от период на покой. След прецъфтяване саксията се съхранява на сухо и прохладно място при температура 10 - 15 градуса. През това време се следи почвата в саксията да не изсъхва напълно.
Коренището може да се извади от почвата и да се съхранява в пясък или торф, отново на сухо и хладно място.
През март - април грудките се пресаждат в нова свежа почва и се полива умерено. Ако изнесете съда на открито през лятото, изберете защитено от вятър място. Поливайте на всеки два - три дни. Подхранвайте с комплексни торове веднъж на две седмици.
Размножаване на куркума:
Размножаването се извършва чрез разделяне на коренището през февруари - март. Разделените коренища се засаждат веднага на постоянно място.
Възможни проблеми при отглеждането:
При ниска въздушна влажност куркумата може да бъде нападната от акари. Податлива е също така на нападения от щитоносни въшки и белокрилка. Ако това се случи растението трябва да се третира с препарати, действащи срещу съответните вредители.
При недостатъчна светлина съцветията и листата избледняват, а понякога е възможно изобщо да не настъпи цъфтеж.