Японска дюля

28901 views
Японската дюля е сред най-предпочитаните храсти в цял свят. Тя е изключително ефектна, притежава много красив цъфтеж и вкусни ядливи плодове, наподобяващи обикновената дюля. Именно заради плодовете си, това растение е получило името си. Те почти не се отличават по форма, цвят и дори по вкус.
 
Това, което прави растението толкова популярно и специално е продължителният, обилен цъфтеж в ранна пролет. Именно заради него присъствието на хеномелеса в градината е наистина ярко и неповторимо. Няма човек, който да не се прехласне по красотата на цветовете на Японската дюля. 
 
Към рода хеномелес принадлежат четири вида. Произлизат от Далечният изток – Китай и Япония, а като културни растения в Европа се отглеждат от края на ХIХ век. Представляват листопадни не много високи храсти с бодливи клонки и пленително красиви едри цветове. Листата са плътни и блестящи, а плодовете са кръгли, наподобяващи обикновени дюли - вкусни и много ароматни. Зреят късно през есента и при адекватно съхранение могат спокойно да се запазят до февруари. Плодовете са изключително полезни и имат високо съдържание на витамини и антиоксиданти, което ги прави отлични имуностимулатори. 
 
 
Още една от положителните черти на Японската дюля е фактът, че не е трудна за отглеждане. Развива се отлично на открити слънчеви места и предпочита леки плодородни почви със слабо кисела реакция. Понася засушаване, но е най-добре да се полива редовно, особено, когато лятото е горещо. Устойчива е на студ – издържа до -30 градуса. Цъфти и дава плодове всяка година.
 
През ранна пролет преди разпукване на пъпките е най-подходящото време, в което да засадите Вашата Японска дюля. Може и през ранна есен, но както вече казахме по-благоприятното време за това растение е пролетта. Важно е кореновата шийка да не се покрива и да остане на нивото на почвата. На предварително определеното място е добре да се направи смес от листовка, торфокомпост и пясък в съотношение 2:2:1, както и да се добавят органически и минерални торове.
 
Японската дюля се нуждае от подхранване 3 пъти в годината. През пролетта се подхранва с азотни торове, след цъфтежа с фосфатни и след прибиране на плодовете с калиеви.
 
 
Обикновено нараства бавно по 3-5 см годишно. Подрязване се извършва веднъж на 5-6 години, през лятото, след като е приключил цъфтежа. Също е важно да се отстраняват изсъхналите, слаборазвити или счупени клони. Японската дюля е дълголетно растение – при добри грижи може да живее 60-80 години, при това без да сменя мястото си. 
 
Размножава се със семена, с отводи, делене на храста и с резници през лятото.
 
Японската дюля изглежда еднакво добре в групи, като част от композиция и като единично растение. Също така подходяща е за живи плетове и за най-разнообразни комбинации. 
 

Simillar articles