Мента /Mentha/ една от най-използваните билки

6404 views
Ментата е една от най-широкоразпространените билки у нас, притежаваща изключителни качества. Тя може да бъде вашата освежаваща напитка през лятото или ароматен чай за студените зимни дни. Може да замести сутрешното Ви кафе и да се превърне в мощен мозъчен активатор. 
 
 
Част от историята на това уникално растение, според древните гърци е, че укрепва цялостно ума, а баните с мента помагат за повишаване на концентрацията. 
Древните римляни от своя страна са ароматизирали с нея залите за пирове и тържества, защото смятали, че ментата усилва мозъчните функции. До 17-ти век тя се е използвала като подправка както в ежедневните ястия на бедните, така и в изисканите блюда на богатите. По-късно през 18-ти век нейната популярност намалява и дори се случва така, че липсва в списъка с най-разпространените ароматни треви в кухнята. 
Към днешна дата се употребява самостоятелно или в съчетание с други ароматни треви, но резултатът винаги е един и същ - прекрасен аромат и неповторим вкус с дъх на лято! 
 
Мента или казано на латински Mentha представлява род многогодишни тревисти растения от семейство Lamiaceae (Устоцветни). Стъблата са едногодишни, четиристранни, достигащи дължина до 70 см, силно разклонени по цялата дължина, тъмнозелени или червеникави. Листата са от тъмнозелени до антицианови, продълговати и с къси дръжки. Всички надземни части на растението съдържат етерично масло с главна съставна част ментол. Растенията излъчват силен, насищащ приятен ментов аромат. 
У нас ментата се култивира по поречието на реките Марица, Тунджа и Вит, познати са около девет вида с многобройни вариации. Смята се, че произходът на ментата е свързан с кръстосването на Mentha aquatica (водна мента) и Mentha spicata (джоджен). 
 
 
Най-популярните видове мента, в момента са:
- Класическа мента.
- Ябълкова мента с деликатен аромат.
- Шоколадова мента - червеникавокафява със сладък вкус на шоколадов бонбон.
- Джинджифилова мента - хибридна с жълти ивици по листенцата. Етеричното ѝ масло е с висока антиоксидантна стойност, но в големи количества е токсично. 
- Лавандулова мента с червени стебла и цветен аромат.
- Маточина - Успокояваща, тръпчива и сладка.
- Корейска мента - мирише и има вкус на черно женско биле, с ярколилави цветове, които заедно с листата се ядат на салата или пият на сок или чай.  
- Портокалова мента с флорални нотки.
- Водна мента с тънък земен аромат.
- Ананасова мента с леко горчив вкус.
- Лютива мента с леко лютив привкус.
- Джодженова мента - идеална за отблъсване на насекоми, но не се приема вътрешно. 
 
Приложението на ментата е много широко, но ето най-важното:
- Тя може да се използва като билка, която е много полезна за човешкия организъм. 
- Използва се често в парфюмерията и влиза в множество душ-гелове и шампоани, защото освежава и тонизира кожата, благодарение на охлаждащия ѝ ефект.
- Влиза и като съставна част на различни пасти за зъби, дъвки и бонбони за освежаване на дъха. 
- При производството на сладка, конфитюри и шоколад.
- Като подправка успешно се комбинира със задушени картофи, агнешко и пилешко месо, риба, морски деликатеси, зелен боб, яйца, зелени и плодови салати.
- Подчертано сладкият и освежаващ аромат на ментата определя вкуса на редица тонизиращи напитки и екзотични коктейли.
 
 
 
Един от най-нашумелите видове в момента обаче е Шоколадовата и за това искаме да отделим няколко реда специално на нея. 
Шоколадова мента:
Представлява мнoгoгoдишнo pacтeниe c виcoкa дeкopaтивнa cтoйнocт, нacитeн цитpycoв apoмaт и сладък вкус на бонбон, откъдето идва и името ѝ.
Изиcквa cлънчeвo мяcтo, където да бъде посадена. Идeaлeн избop зa гpaдинa, caкcия, кaтo ocвeн дeкopaтивнитe cи кaчecтвa, пpитeжaвa и cилeн цитpycoв apoмaт, който осезаемо се усеща. Heпpeтeнциoзeн и атрактивен copт. Ha виcoчинa дocтигa oкoлo 40cм., нo ce paзпpocтpaнявa и нa шиpoчинa около 100cм. Цъфти cъc цвeтoвe, пoдoбни нa лaвaндyлaтa пpeз юли-aвгycт и cлeд пpeцъфтявaнe e жeлaтeлнo дa ce изpeжe пoнe нa 5cм. oт нивoтo нa зeмятa, зa дa я cтимyлиpaтe дa нaпpaви нoви, cвeжи лиcтa. 
 
Много предпочитана, защото е изключително ефектен дeкopaтивeн copт. 
 

Simillar articles