Американска боровинка

22961 views
Боровинката е не само красива, вкусна, а и изключително полезна! Плодовете ѝ освен за хранителни цели се използват и като лечебно средство, защото се съдържат хиляди полезни съставки в тях. Те действат укрепващо на човешкия организъм и са добро средство против анемия.
 
Днес в изобилието, в което живеем именно боровинка е един от най-обичаните горски плодове. Буквално залива пазара и е не само летен хит, а се търси целогодишно. Тя е неизменна част от плодовите салати, както и любимите ни десерти с кисело мляко или овесени ядки, съчетани с лилавите плодове. Може да се ползва и като украсата на торти, пълнеж на кекс, пай или с много други цели.
 
 
Но има някои не толкова известни факти за тях, които е добре да знаем.
 
По принцип у нас боровинката е по скоро диворастящо растение и се среща по високите части на планините – в Рила, Пирин, Родопите, Осогово, Стара планина и Витоша. Като отглеждането им в двор не беше възможно доскоро. Сега обаче е намерен алтернативен вариант и именно това е Американската боровинка. Посадъчен и размножителен материал за нея се намират в множество градински центрове и магазини. И все пак тя остава не много популярна и масово засаждана овощна култура, което се надяваме скоро да се промени.
Все пак има ентусиасти, които се престрашават да я отглеждат в градината си и в този ред на мисли, трябва да бъдете наясно с най-важното за нея. Боровинката има доста високи изисквания към киселинността на почвата и към почвената и въздушната влажност. Най-неподходящи за нейното отглеждане са тежките глинести терени и тези с алкална реакция. Необходимо е засаждането ѝ да бъде върху песъчливо-торфени почви със силно изразена киселинност и ниво на подпочвените води не по-високо от 40 см.
Тя е многогодишно растение и стига да си намери благоприятно място за развитието, ще дава плодове поне 100 години напред, ето защо трябва внимателно да се предвиди участъкът, където ще се отглежда за да бъдете максимално задоволени от възможностите ѝ.  
 
От своя страна тя ще Ви дари в множество ползи. Приемът на американски боровинките предпазва от загуба на паметта. Според проучване, което е проведено през 2012 година е доказано, че яденето на най-малко една порция от боровинки седмично може да забави когнитивно отслабване на паметта от няколко години.
 
 
Перфектните боровинки трябва да бъдат "прашни" на цвят, тоест покрити с фин белезникав прашец. Синкаво лилавият им цвят е признак за тяхната зрялост, вкусови и лечебни качества. Добре е да знаете, че този "прах" трябва да се мие обилно под течаща вода, непосредствено преди консумация, тъй като именно той предпазва плодовете от разваляне, но неговия прием не е благоприятен за хората.
 
Горещо Ви съветваме да отглеждате или ако не то поне да си набавите пресни или замразени боровинки (според сезона) и да се насладите на вкусния плод, който е изключително полезен. 

Simillar articles