Божур - цветето на императорите

12686 views
Ако дворът си има крал и кралица - то розата е кралицата, а божурът е краля. Божурът е наричан още императорско цвете, защото е използван като основен елемент в озеленяването на китайските императорски дворци. Неслучайно се използват именно те, защото растението впечатлява с кичести цветове и благоуханен аромат. 
 
Можете да срещнете божур с богати цветове в бяло, кремаво, жълто, оранжево, червено, лилаво или розово. Смята се, че неговият произход е от Китай, където и до ден днешен се ползва с дълбоко уважение. 
 
В буквален превод от китайски, божур означава „най-красив“.
 
 
Още от древността хората вярват, че това цвете гони духовете и предпазва от зли очи. Наричат го още и „срамежливо цвете“, защото легендите разказват, че в цветовете му се криели нимфи. В Китай носят цвят от божур като талисман за здраве и късмет, а букет от божур се подарява за щастливи поводи като знак за признателност и приятелство. Освен това ароматното растение е символ на успех и просперитет, привлича богатството и помага в кариерното развитие.
 
С годините императорското цвете стига и до Европа. Днес се срещат хиляди разновидности, най-популярните, от които са обикновеният божур, китайският божур, тревистият божур и дървовидният божур. На височина достига средно до метър - метър и половина.
 
 
В днешната статия ще Ви разкажем кои са най-важните стъпки в отглеждането на това величествено цвете. 
 
КАК СЕ ОТГЛЕЖДА БОЖУР
Градинарите казват, че божурът е доста издръжливо цвете, но също така има и своите условия за да расте здраво и красиво.
 
ПОЛИВАНЕ
Божурът иска умерено поливане, така че почвата да не изсъхва, но не трябва да се прекалява в никакъв случай, за да не загният корените. 
 
 
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
Божурът е слънчево цвете, затова е желателно да му изберете светло и уютно място за виреене. Понася и частична сянка, но за кратко. В противен случай спира да дава цвят.
 
ПОЧВА
Императорското цвете се нуждае от плодородна почва, наситена с хумус и полезни вещества. Трябва да е добре дренирана, защото корените на божура лесно могат да загният. Желателно е периодично да подхранвате растението с изгнила тор.

ЗАСАЖДАНЕ
Ако решите да си посадите божур, трябва да внимавате с дълбочината на засаждане. Оказва се, че това е доста деликатно условие, тъй като от него зависи дали цветето ще ви радва с кичести цветове. Ако посадите божур на много дълбоко, има опасност той да ви се отплаща само с листа. В случай, че разположите корените му прекалено плитко, те остават незащитени и лесно могат да бъдат наранени или да измръзнат. Ето защо, трябва да намерите средното положение за да може растението да се развива правилно и да ражда кичести цветове. 
 
 
РАЗМНОЖАВАНЕ
Препоръчително е размножаването да се извършва през есента. Става чрез семена или чрез издърпване на корени на пораснало растението с пъпки.
 
ОЩЕ
Важно е да знаете, че един път след като сте избрали място за вашето императорско цвете, повече не трябва да го сменяте, защото божурът не понася пренасянията. Ако се чувства добре в „дома“ си, той може да живее там около 10 години. Важно е мястото да е на завет, защото ветровете и теченията могат да разболеят цветето. Тъй като божурът расте и се окичва с богати цветове, може да се наложи в някакъв момент да го подкрепяте с подпори или с канап.
 

Simillar articles