Книфофия - начин на отглеждане

13948 views
Книфофията е едно доста интересно растение, което ще бъде идеално за двора Ви. То определено е красиво и нестандартно, подходящо за хора именно с такъв вкус. 
Произлиза от остров Мадагаскар, Централна и Южна Африка. Нейн откривател е ботаника Йохан Книфоф, чието име носи и растението. Другото и име е Тритома и има около 70-80 вида от това цвете.
 
 
Книфофията представлява многогодишен цъфтящ храст, с височина между 50 - 130 сантиметра. Притежава интересни листа, които имат тръбеста и мечовидна форма и са доста удължени. Формата им е триъгълна. Цветовете на Книфофията цъфтят в червено или жълто, но има случай когато те са с два цвята - оранжеви в горната си част и жълти в долната. Наистина впечатляващи. Книфофията цъфти в периода от началото на месец юли до края на месец август. Големината на съцветията понякога достига и до 25 сантиметра. Корените на Книфофията са жълти месести, дебели и правят тръстикови фуги.
 
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
Книфофията е много топлолюбива и вирее на топло и светло място. Ето защо, трябва да подберете точно такова, което също така да бъде защитено от течения и ветрове.
 
ПОЧВА
Книфофията предпочита добре дренирана почва, богата на хумус и минерали. Важно е пръстта да бъде въздухопропусклива и влагопропусклива. Това допринася корените и да не загниват лесно и растението да не загине. дори и през зимата. 
 
ПОЛИВАНЕ
Книфофията трябва да се полива обилно, защото тя обича много вода, а това допринася за добрия ѝ растеж.
 
 
ТЕМПЕРАТУРА
Книфофията вирее добре при температури на въздуха от 23 до 30 градуса. Имайте в предвид, че Книфофията не обича и не издържа на големи застудявания. Ако има люта зима може да не отцелее.
 
ВЛАЖНОСТ
Книфофията се развива най-добре на места с висока влажност. Намерете място с по-голяма влажност като например с течаща вода или с наличие на подпочвени води. Това ще доведе до обилен и красив цъфтеж на растението.
 
ТОРЕНЕ
През пролетния сезон в периода от април до юни трябва да наторявате Книфофията само и единствено с минерални торове. През останалото време се тори по-умерено отново със същите.
 
РАЗМНОЖАВАНЕ
Има два начина за размножаване на Книфофията:
1. Чрез разделяне на туфи.
2. Чрез семена.
 
 
Размножаване на Книфофия чрез разделяне на туфи:
Не размножавайте растението по този начин през зимния сезон. Така Книфофията може да измръзне и растението да загине. Размножаването чрез разделяне на туфи се прави през пролетта от началото на април до средата на май. Можете да разделяте растение което на две, три или повече години. След разделянето на туфите ги засадете на място огрявано от слънцето и с по-висока влажност. Отделните туфи трябва да са на разстояние една от друга 30 сантиметра. Засяват се на дълбочина 10 сантиметра.
 
ПРЕЗИМУВАНЕ
В края на есента или около средата и края на месец октомври е необходимо да покриете растението със слама и шума. По този начин ще го предпазите през студените зимни месеци. Необходимо е да оставите една трета от листата неподрязани. Така те ще предпазват допълнително корена.
 
СЪВЕТИ
- Добре е да почиствате загиналите и увехнали цветове, защото това окуражава цъфтенето.
- Избягвайте да отглеждате това растение в група с други.
 

Simillar articles