Черен бор - красиво иглолистно растение

Един двор не би бил наистина завършен ако в него не сте засадили поне няколко различни вида иглолистни растения. Те придават неповторима атмосфера, а боровият аромат, който излъчват е просто уникален. 
 
Един вид, който смятаме, че ще стои отлично в градината Ви и е отлично решение за озеленяване, това е Черния бор. Неговото латинско наименование е Pinus Nigra и е сред най-предпочитаните видове иглолистни дървета, отглеждани на територията на България. 
 
 
Черният бор е отличен солитер, който може да бъде използван, както в дворно озеленяване, така и в парково озеленяване или на други големи площи.  
 
Това растение не изисква много грижи, а красотата му е несравнима. Единственото условие за неговото правилно развитие е да му осигурите свободна площ, тоест да не го засаждате в близост до сгради или други архитектурни елементи, защото корените могат да им нанесат сериозни поражения.
 
Черният бор е светлолюбиво, сухоустойчиво и невзискателно към почвените условия растение. Той достига до 40м. височина, а кората му е със сив цвят, а игличките му са тъмнозелени и дълги около 9-15 см. Характерни за този сорт са жълтеникавите връхчета, които придават по-пищна окраска на цялото дърво. Борът е сравнително топлолюбив и разпространението му в естествени условия в България е до 1400 м надморска височина. Освен като единично растение в градини, черният бор е подходящ и за коледно дръвче.
 
 
Черният бор е бавнорастящ иглолистен вид, който благодарение на своят плитка коренова система, вирее без проблем в скални пукнатини. Издържа на засушаване, като през летните месеци се нуждае от умерено поливане, особено в началото на развитието си. 
 
Подрязването не е необходимо, освен ако не целите да контролирате височината на растението.
 
Този вид образува също така красиви шишарки, които на по късен етап можете да използвате като декорация у дома. 
 
 

Simillar articles