Платикодон - отглеждане в градината или в саксия

22724 views
Платикодонът е многогодишно растение, което принадлежи към семейство Камбанкови (Campanulaceae). Произходът му е от Източна Азия (Китай, Корея, Япония и Източен Сибир). Бива наричан още Китайска или Японска камбанка както и балонче. Синонимните му имена идват от мястото му на разпространение, както и поради прилика на цветните пъпки точно преди разпукването им с балоните за летене. Хубавото на това растение, е че може да се отглежда както в саксия, така и в двора на открито, намира широко приложение в лехи и алпинеуми. Подходящи партньори за засаждане са гипсофилата и сапунарията.
 
 
Характеристика на Платикодон:
На височина достига до 50-60см, а встрани се разпростира до 30см. Листата на платикодона са тъмнозелени, а цветовете му са много ефектни, срещат се в синя, бяла или розова багра.
 
 
В нашите климатични условия платикодона успешно се отглежда в градината, като през зимата надземната част изсъхва и вегетацията започва през април. Цъфти от юни от септември, а в саксия по-рано, между май и август.
Като цяло не е капризно растение, което издържа до -40 градуса и няма специални предпочитания към почвата. 
През есента се подрязва.
 
 
Ето и някои съвети относно отглеждането на това растение:
 
Отглеждане: Умерено поливане и наторяване. Лесни за отглеждане цветя, подходящи за начинаещи градинари.
Местоположение: Изберете слънчево място или лека сянка.  
Почва: Изберете почва с добри дренажни свойства, а при саксийно отглеждане, внимавайте да не прекалявате с поливането. Платикодона се развива в най-различни почви и безпроблемно зимува в наши условия, като надземната част изсъхва. Късно напролет пониква наново и започва вегетация, като цъфтежа е от юни до септември. При сухо време поливайте, а в началото на лятото мулчирайте около растенията. 
 
 
Размножаване: Платикодон се размножава със семена през април-май. За развитие на семената е необходима висока и постоянна влажност. Затова покрийте съда със семената с прозрачна материя (мини парник). След покълването на семената, младите растения се разсаждат на постоянните си места. При размножаване със семена е много вероятно през първата година платикодонът да не цъфне.
 

Simillar articles