Цитрусови дръвчета в саксия

Влече ли Ви средиземноморския дух? Поканете екзотиката, която той носи и във Вашият дом! Отглеждайте Цитруси, защото излъчват приятен аромат, който успокоява главоболието и нервната система и подобрява настроението.  
 
Листата на лимона отделят фитонциди - летливи фракции на етерични масла, които убиват микробите.
 
Цветовете на цитрусите са специални, именно заради това, че ароматизират естествено и приятно помещения без да се налага използването на изкуствени ароматизатори или освежители за въздух.
 
Ако мирисът им Ви хареса, цитрусите са подходящи за отглеждане дори в спалнята и детската стая, тъй като не предизвикват алергии и дразнения.
 
Ако решите да засаждате цитрус от семка, имайте предвид, че няма да се появят плодове, поне в близките 15 години, а дори и след това, те са негодни за консумация. Ето защо, ако планирате Вашето дръвче да Ви дарява с плодове трябва да си вкорените стъблен резник от плододаващо растение.
 
Ето и някои съвети за отглеждането на цитрусовите дръвчета!
 
Светлина и температура
Оптималната температура е около 23-25 градуса, а през зимата не трябва да пада под 12 градуса.
 
През лятото може да изнесете дръвчетата на балкона или в градината, но ги пазете от директна слънчева светлина, която може да изгори листата им.
 
Цитрусите обичат много светлината затова през зимата ако не изпаднат в период на покой, трябва да им осигурите няколко часа на ден изкуствена светлина.
 
Засаждане
Важно при засаждането на цитрусови дръвчета е кореновата шийка да се намира на плоскостта на почвената повърхност, а мястото на присадената пъпка да е на около 5 см. над почвата. Това се налага, тъй като цитрусите са податливи на смолотечение. Често дръвчетата образуват дефектни цветове, това се познава по наличието на асиметрични, удължени или изкривени цветни пъпки, с по-бледо оцветяване. Дефектните цветове трябва да се отстраняват за да се увеличи притока на хранителни вещества към здравите.
 
Почва и пресаждане
Цитрусите обичат лека, но хранителна почва. Подходяща смес е 2 части чимова пръст, 1 част листовка, 1 част естествена оборска тор и 1 част пясък. За възрастните екземпляри може да се добави и малко глина, тъй като те предпочитат малко по-тежка почва.
 
Отначало пресаждането се прави всяка година, а след третата година – веднъж на 2-3 години. Прави се рано на пролет преди дръвчето да е цъфнало. Новата саксия трябва да е малко по-голяма.
 
Поливане
През лятото поливайте цитрусовите дръвчета всеки ден, а през зимата веднъж на 5-7 дни. Водата трябва да е със стайна температура - никога студена!
 
През зимата може да пръскате листата с леко топла вода, ако въздухът в помещенията е по-сух, но не прекалявайте.
 
Резитба
Всяка година е добре да се съкращават връхчетата на едногодишните клонки, за да се образуват нови.
 
Премахвайте всички излишни, слаби и развалящи добрия вид на короната, клонки.
 
Вредители
Цитрусите могат да бъдат нападнати от щитоносни, листни въшки или акари. Ако това се случи растенията се третират с подходящи препарати. За да избегнете нападенията не допускайте нито много сух въздух в помещенията, нито преовлажняване на почвата.

Simillar articles