Райска ябълка - един от най-обичаните японски плодове

Знаете ли, че райската ябълка неслучайно е един от най-обичаните есенни японски плодове? Нарича се още каки, персимони и Корейско манго. Имайте предвид обаче, че дървото се развива бавно и встъпва в плододаване след 3-4 година, ако е присадено и няколко години по късно, ако е получено чрез семенно размножаване. Пълно плододаване в първия случай се наблюдава чак след 6-7 година.
 
Райската ябълка (Diospyros kaki) е студоустойчива овощна култура. Тя може успешно да се отглежда при нашите климатични условия в голяма част от полските райони на страната. У нас видът започва да се отглежда в средата на 20-и век. Най-вече се среща в южните райони на страната и по Черноморието. Предпочитана култура е предимно от любители овощари с декоративна цел заради красивите жълто-оранжеви плодове.
 
Дървото достига от 4,5 до 18 метра. Дълготрайно е и обикновено с кръгло покритие, сравнително отворено, изправено или полу-изправено, понякога криво или върбово. Листата са широколистни, редуващи се, с кафяви космати дръжки с дължина 2 см.
 
Райската ябълка най-често се среща в Япония, Китай, Бирма и Хималаите и хълмовете на Хаси в Северна Индия. В Китай се намира на височина до 1830-2 500 м и се отглежда от Манджурия на юг до Квантунг. В началото на 14-ти век, Марко Поло описва китайската търговия с райска ябълка. Корея отдавна е установила церемонии, в които съществува дървото. Културата в Индия започва пък в Нилгирис. Дървото е отглеждано дълго време в Северен Виетнам, в планините на Индонезия над 3 500 фута (1000 м) и във Филипините. Среща се и в европейските страни.

Тези оранжеви ябълки заслужават специално внимание поради няколко причини. 

Райската ябълка е:
- изключително богата на диетични фибри
- богата на витамин А, витамин С
- Има много ценни витамини от В-комплекс като фолиева киселина, пиридоксин (витамин B-6) и тиамин
 
Райските ябълки се използват и като помощно средство при:
- високо кръвно налягане
- задържане на течности
- запек
- хълцане
- за подобряване на притока на кръв
- намаляване на телесната температура
 
А ето и някои съвети при отглеждането на Райска ябълка, с които се надяваме да Ви помогнем в отглеждането ѝ:
 
Климат
 
Райската ябълка се нуждае от субтропичен до мек умерен климат. Тя няма да даде плодове в тропическите низини. В Бразилия дървото се счита за подходящо за всички зони,  но зоните с най-студени зими предизвикват най-високи добиви. Атмосферата може да варира от полусуха до висока влажност.
Известно е, че дърветата в държавите от Атлантическия океан са издържали на температури, достигащи до -20 ° F (-6,67 ° C) и са останали в отлично състояние и плодотворно след 40 години.
 
Засаждане на райска ябълка
 
Райската ябълка не е особено претенциозна относно типа на почвата и се справя добре на всяка умерено плодородна земя с дълбока почва. Младото дърво се нуждае от изобилно поливане, като доброто дрениране е от съществено значение.
 
Почвата трябва да бъде добре подготвена - дълбоко разорана и обогатена с органична материя. Дърветата трябва да се поставят на разстояния от 4.5 x 1.5 метра до 6 x 6 метра, в зависимост от сорта и изискванията му. В Япония например, на хектар растат около 1000 растения, които се разреждат до 85 дървета на акър за 10-15 години.
 
Добри резултати се получават при смес от различни торове. Обикновено торенето се прави през пролетта, но някои производители слагат част от тора през пролетта, а другата през лятото. Прекомерното наторяване или прекомерните количества азотни торове ще предизвикат разпадането на плодовете.
 
Младите дървета се подрязват при височина от 0,74-0,91 см, когато се засаждат. По-късно новите издънки се изтъняват с оглед получаването на добре оформено дърво. Някои сортове са склонни да развият вървящ растеж и изискват от време на време да се режат, за да се избегне развитието на слаби клони, които се счупват, когато са тежки с плодове. Годишната резитба през първите 4 до 5 зими е желателна при някои сортове. Ако едно дърво има признаци на упадък, то трябва да бъде драстично намалено, за да му се даде ново начало.
 
След цъфтежа, дърветата трябва да се напояват на всеки 3 седмици до времето за прибиране на реколтата. Клоните са крехки и трябва да се подпират, когато са силно натоварени с плодове.
 
Отглеждане в саксия
 
Ако искате да гледате райска ябълка практично, то тогава си пригответе възможно по-голям контейнер, в който да поставите растението. Плодовите дръвчета, отглеждани в контейнери, предлагат гъвкавост за вашата градина - можете да местите Райската ябълка наоколо, за да се възползвате от най-добрите условия на естествената светлина. А ако е необходимо, можете да транспортирате дървото на закрито, за да избегнете замръзване. Ако изберете тази опция, то тогава може да засадите дървото по всяко време на годината. Имайте предвид, че засаждайки в саксия, то плодът ще израсне по-къс от нормалното.
 
Засаждане директно в земята
 
Райската ябълка, която засаждате директно в земята на вашия двор или градина, се нуждае от определен климат, за да израсне. Затова трябва да се засажда през пролетта, след като е отминала всяка опасност от замръзване или през есента, преди да започнат измръзванията.
Ако решите да засадите дървото през пролетта, изчакайте, докато почвата може да бъде лесно обработвана. Трябва да изкопаете дупка с дълбочината на топката на корена. Тя трябва да е три пъти по-широка от корена, за да поберете най-добре дървото и да осигурите правилен растеж.
 
Беритба
 
Много сортове започват да раждат 3-4 години след засаждането, други след 6-7 години. Прибирането на реколтата става през есента и началото на зимата. Къснозрелите сортове могат да се събират след тежки слани или леки снеговалежи.

Simillar articles