Засаждане на овощни дръвчета

17381 views
Всеки двор се нуждае от овошки за да бъде истински запълнен. Тяхното засаждане е първата сериозна стъпка, с която трябва да се захванете за да се радвате пълноценно на техните страхотни плодове. Много е важно те да бъдат засадени правилно, за да се прихванат добре и да Ви радват дълги години!
 
Днес искаме да разясним кой е правилният начин за засаждането на овощни дръвчета.
 
 
Като за начало е необходимо изкопаването на посадъчни ями с минимален размер от 80/80/80 см., като разбира се можете да изкопаете и по големи, в зависимост от растението, което ще садите. Големината на въпросните ямки трябва да позволява свобод­ното разполагане нa корените без прегъване, сбиване или преплитане, като пак вметваме, че корените на всяко растение са индивидуални. Ако почвата в градината Ви е по-тежка, гли­неста и студена, то тогава е необходимо ямките да са по-ши­роки и по-дълбоки. А ако почвата е прекалено тежка, с плитък почвен слой, уморена и неплoдoродна, тогава Ви съветване да смените цялата пръст с нова от друг подходящ терен. 
 
Хубаво е предварителното наторяване на площта, като за целта са Ви необходими 6-7 т/дка угнил оборски тор и минерални торове. Те се използват за да се стимулира бързото прихващане и разрастване на корено­вата система и първоначалния силен тласък на развитие на растението. Ако пък пропуснете тази стъпка, то тогава трябва да си наваксате, като добавите във всяка ямка приблизително 12-15 кг угнил оборски тор, 200 гр. суперфосфат и 100 гр. калиеф сулфат или 350 гр. растителна пепел. Като цяло наторяването е неизменна част от засаждането на овошки и е 100% необходимо за правилното им захващане.
 
 
Когато започнете да изкопавате ямите за Вашето растение, вземете под внимание, че е необходимо разделянето на горния и долния почвен слой. Горния го сложете на една страна, а долния - на друга. Горния почвен слой /около 30см от почвата/ е богат на микроор­ганизми и хранителни вещест­ва, и от него трябва да се премахнат всички камъни, коренчета, боклуци и други примеси. Оборският тор и минерални­те торове се смесват само с пръстта от горния пласт и с тази смес се запълва 2/3 от дупката, която сте подготвили за засаждане. Възможно е на дъното да се разхвър­лят и минералните торове, а върху тях и пръстта, смесена с оборския тор, но минералните то­рове не трябва да са в контакт с корените. Това става като между внесените изкуствени и естествени торове се внася около 3-5 см. почва от горният почвен слой, който се явява като изолация, разположен между корените и торовете. 
 
ВАЖНО! Не използвайте пресен говежди тор или амо­ниева селитра за този слой почва.
 
Следващата стъпка е подготовката на корените. При слънчево и топло време, корените трябва да се предпазят от изсъхване, а ако вече са изсъхнали е необходимо тяхното потапяне във вода за 1-2 дена. Друг вариант да ги съживите е, като ги заровите с пръст и обилно ги поливате с вода, докато не се съвземат. В процеса на самото засаждане, корените на дръвчетата трябва да се покрият с влажна слама или сено, с чували или пръст, за да се предпазят от директното облъчване от слънчевите лъчи. Подготовката на корените се състои в отстраняване на засъхналите, болните, силно наранените или счупените. Реже се до здрава тъкан, отрезите се правят гладко, обърнати надолу към земята. Здравите корени само леко се опресняват в краищата. Запазването на повече и по-дълги корени помага за по-лесното прихващане и ­бързото развитие на растението.  
 
 
Следва, в каца, кофа или дупка в земята да приготвите смес от добре разбита каша. Тя съдържа една част пресен говежди тор и три части глина с раз­редена вода. Необходими са и подпорни колчета, които се забиват на разстояние около 10-15 см. от стъблата на дръвчета. Корените се потапят в глинената каша и се разполагат свободно в дупката, без да се сплитат и извиват нагоре. Между тях се хвърля само подбраната рохка­ва пръст от горния пласт поч­ва, която чрез стръскване на дръвчета и нагласяване с ръка трябва да се запълнят всичките кухини. След това, почвата се натъпква няколко пъти внимателно с крак от пе­риферията на дупката към цен­търа, за да се уплътни пръстта около всички корени. С изсипаната около дръвчета пръст се прави венец, под формата на чаша, за да се задържа водата от поливането и дъждовете. Независимо дали почвата е влажна или не, при засаждането, дръвчето се полива с 40-50 литра вода, за да се изгони въздухът от празнините в почвата и пръстта да прилепне плътно до корените. След като бъде полято, отгоре трябва да се разхвърля прегорял оборски тор, листак, слама, сено или се постила с фолио, за да се предотврати изпаряването на влагата. 
 
Дръвчето се превързва хлабаво към подпорния кол с мека връзка във вид на осморка.
 
Важно е дръвчетата да се засаждат на дълбочината, на която са били в разсадника. Това означава, че мястото на присаждането трябва да остане 3-5 см над повърхността на почвата. При дълбоко засаждане дръвчето пак ще се прихване, но би се затормозило в развитието си през следващите 2-3 години, докато се образува нова повърхностна коренова система, която да допълни и поеме функциите на старата. То­зи период е критичен особено когато почвата е тежка, гли­неста и непроветрива. 
Плитко­то засаждане също има своите недостатъци. Те са свързани с това, че корените се излагат на вредното влияние на засуша­ванията и възпрепятстват здравото закрепване на дървото в почвата.
 
 
При засаждането се внимава да не се оронват пъпките по стъблата, които са необходими за формиране на коро­ните на дръвчетата.
 
Това е всичко необходимо, което трябва да знаете за засаждането на вашето плодно дръвче. 
Плодните дръвчета са най-хубавото нещо, което можете да имате в двора си, защото освен красиви, те ще Ви даряват с плодове, които можете да преработвате или консумирате пресни и да се наслаждавате на един неповторим вкус. 

Simillar articles