Споделете във Facebook
Всеки двор се нуждае от овошки за да бъде истински запълнен. Тяхното засаждане е първата сериозна стъпка, с която трябва да се захванете за да се радвате пълноценно на техните страхотни плодове. Много е важно те да бъдат засадени правилно, за да се прихванат добре и да Ви радват дълги години!
Днес искаме да разясним кой е правилният начин за засаждането на овощни дръвчета.
Като за начало е необходимо изкопаването на посадъчни ями с минимален размер от 80/80/80 см., като разбира се можете да изкопаете и по големи, в зависимост от растението, което ще садите. Големината на въпросните ямки трябва да позволява свободното разполагане нa корените без прегъване, сбиване или преплитане, като пак вметваме, че корените на всяко растение са индивидуални. Ако почвата в градината Ви е по-тежка, глинеста и студена, то тогава е необходимо ямките да са по-широки и по-дълбоки. А ако почвата е прекалено тежка, с плитък почвен слой, уморена и неплoдoродна, тогава Ви съветване да смените цялата пръст с нова от друг подходящ терен.
Хубаво е предварителното наторяване на площта, като за целта са Ви необходими 6-7 т/дка угнил оборски тор и минерални торове. Те се използват за да се стимулира бързото прихващане и разрастване на кореновата система и първоначалния силен тласък на развитие на растението. Ако пък пропуснете тази стъпка, то тогава трябва да си наваксате, като добавите във всяка ямка приблизително 12-15 кг угнил оборски тор, 200 гр. суперфосфат и 100 гр. калиеф сулфат или 350 гр. растителна пепел. Като цяло наторяването е неизменна част от засаждането на овошки и е 100% необходимо за правилното им захващане.

Когато започнете да изкопавате ямите за Вашето растение, вземете под внимание, че е необходимо разделянето на горния и долния почвен слой. Горния го сложете на една страна, а долния - на друга. Горния почвен слой /около 30см от почвата/ е богат на микроорганизми и хранителни вещества, и от него трябва да се премахнат всички камъни, коренчета, боклуци и други примеси. Оборският тор и минералните торове се смесват само с пръстта от горния пласт и с тази смес се запълва 2/3 от дупката, която сте подготвили за засаждане. Възможно е на дъното да се разхвърлят и минералните торове, а върху тях и пръстта, смесена с оборския тор, но минералните торове не трябва да са в контакт с корените. Това става като между внесените изкуствени и естествени торове се внася около 3-5 см. почва от горният почвен слой, който се явява като изолация, разположен между корените и торовете.
ВАЖНО! Не използвайте пресен говежди тор или амониева селитра за този слой почва.
Следващата стъпка е подготовката на корените. При слънчево и топло време, корените трябва да се предпазят от изсъхване, а ако вече са изсъхнали е необходимо тяхното потапяне във вода за 1-2 дена. Друг вариант да ги съживите е, като ги заровите с пръст и обилно ги поливате с вода, докато не се съвземат. В процеса на самото засаждане, корените на дръвчетата трябва да се покрият с влажна слама или сено, с чували или пръст, за да се предпазят от директното облъчване от слънчевите лъчи. Подготовката на корените се състои в отстраняване на засъхналите, болните, силно наранените или счупените. Реже се до здрава тъкан, отрезите се правят гладко, обърнати надолу към земята. Здравите корени само леко се опресняват в краищата. Запазването на повече и по-дълги корени помага за по-лесното прихващане и бързото развитие на растението.

Следва, в каца, кофа или дупка в земята да приготвите смес от добре разбита каша. Тя съдържа една част пресен говежди тор и три части глина с разредена вода. Необходими са и подпорни колчета, които се забиват на разстояние около 10-15 см. от стъблата на дръвчета. Корените се потапят в глинената каша и се разполагат свободно в дупката, без да се сплитат и извиват нагоре. Между тях се хвърля само подбраната рохкава пръст от горния пласт почва, която чрез стръскване на дръвчета и нагласяване с ръка трябва да се запълнят всичките кухини. След това, почвата се натъпква няколко пъти внимателно с крак от периферията на дупката към центъра, за да се уплътни пръстта около всички корени. С изсипаната около дръвчета пръст се прави венец, под формата на чаша, за да се задържа водата от поливането и дъждовете. Независимо дали почвата е влажна или не, при засаждането, дръвчето се полива с 40-50 литра вода, за да се изгони въздухът от празнините в почвата и пръстта да прилепне плътно до корените. След като бъде полято, отгоре трябва да се разхвърля прегорял оборски тор, листак, слама, сено или се постила с фолио, за да се предотврати изпаряването на влагата.
Дръвчето се превързва хлабаво към подпорния кол с мека връзка във вид на осморка.
Важно е дръвчетата да се засаждат на дълбочината, на която са били в разсадника. Това означава, че мястото на присаждането трябва да остане 3-5 см над повърхността на почвата. При дълбоко засаждане дръвчето пак ще се прихване, но би се затормозило в развитието си през следващите 2-3 години, докато се образува нова повърхностна коренова система, която да допълни и поеме функциите на старата. Този период е критичен особено когато почвата е тежка, глинеста и непроветрива.
Плиткото засаждане също има своите недостатъци. Те са свързани с това, че корените се излагат на вредното влияние на засушаванията и възпрепятстват здравото закрепване на дървото в почвата.
При засаждането се внимава да не се оронват пъпките по стъблата, които са необходими за формиране на короните на дръвчетата.
Това е всичко необходимо, което трябва да знаете за засаждането на вашето плодно дръвче.
Плодните дръвчета са най-хубавото нещо, което можете да имате в двора си, защото освен красиви, те ще Ви даряват с плодове, които можете да преработвате или консумирате пресни и да се наслаждавате на един неповторим вкус.